[Rollespill] – Konklusjon av Klimatoppmøtet

Klimatoppmøtet gikk av stabelen onsdag 25. januar. Seks land var representert, pluss klimaorganisasjonen Zero og Norsk Olje og Gass. Tre saker ble tatt opp til debatt i plenum: Grønn teknologi, byrdefordeling og grønt klimafond. Temperaturen var høy, og selv om det ble tatt delvis unisone avgjørelser var det ikke alle som var like fornøyde med utfallet, ei heller innsatsen til deltakerlandene.

”Når Maldivene går under kan de som overlever reisen komme til USA.”- Ben Dover

Nesten alle landene trenger penger, utenom Norge, som investerer litt i andre land, men de er jo også
i allianse med Norsk Olje og Gass. USA har de nødvendige ressursene men tror ikke på bevisene. Kina har hatt en langt krassere tone i debatten med denne første saken enn det de hadde i enkeltintervjuet med reporter Jessica Parker. USA oppfører seg som ventet, og ønsker ikke å gå å gå inn i noen avtaler før de er skråsikre på bevisene. Med ekteparet Trump i spissen ser det mørkt ut for håpet om en drastisk grønnere fremtid.  Stemningen er anspent. Uten penger, ressurser og kunnskap kommer landene ingen vei. Noen land kommer til å lide mer enn andre, og i denne debatten går mange land med skylapper for øynene. Egoismen regjerer virkelig i klimatoppmøtet her på Vågsbygd vgs.

Kina har roet tonen mer i denne debatten. Det er mye krangling mellom landene og lite konkrete forslag om byrdefordeling. USA er krasse, og lite villige til å dele, dette provoserer de andre landene. USA er kun villige til å kutte utslipp hvis det er bevist dårlig direkte mot det amerikanske folkets helse.  Eksempler på krangling ser vi i sitatene fra debatten. Norsk olje og gass: “du kan fortsette å krangle på twitter (…)” Mr. Ben Dover fra USA sier: “Norge vil sikkert kritisere oss også, selv om de er akkurat som oss!”

Maldivene mener både I- og U-land bør samarbeide om hvordan pengene bør brukes. Kina synes de selv skal bestemme hvis de velger å investere i dette fondet, og at da investorene bør ha kontrollen. USA har ingen planer om å investere i fondet overhodet.  Denne debatten om klimafondet  inneholder langt færre urelevante sidespor, og er langt mer preget av en saklig tone, selv om det er temperatur i diskusjonene.

Det ble diskusjon under pressekonferansen, og det var delte meninger om mye. Kina, Mosambik og Norge er fornøyde, selvsagt i forskjellig grad, mens Maldivene synes enkelte land har sluppet svært billig unna i dagens klimaforhandlinger. USA er verken fornøyde eller misfornøyde, noe som ikke er spesielt rart fordi de stort sett har forholdt seg nøytrale hele dagen. Mosambik mener at USA burde prøve å sette seg mer inn i andre land sin situasjon i stedet for å brenne alle internasjonale broer. Og USA slår tilbake med at de er mest misfornøyde med Norge fordi de forurenser mest, men de er selvsagt også misfornøyde med Kina, Maldivene, Mosambik og Brasil fordi de har rakket ned på USA. Norsk Olje og Gass synes USA oppfører seg barnslig som beskylder Norge for å forurense like mye som dem, når USA i realiteten forurenser 100 ganger mer enn dem.
Vi spurte USA om de overhodet hadde noe medlidenhet med Maldivene, og de svarte når Maldivene går under kan de som overlever reisen komme til USA.

 

Sakskonklusjoner:

  • Industriland bør dele og/eller finansiere grønn teknologi i overgangs- og utviklingsland
  • I- land skal kutte 59%, overgangsland skal kutte 46,2%, og U-land skal kutte 24% innen 2050
  • I-, U- og overgangsland skal sammen bestemme hvordan pengene skal brukes.  

Av Olivia Morgan (Iselin) og Jessica Parker (Christiane)

 

Forskerlinja

Denne siden driftes av engasjerte elever ved forskerlinja årskull 2003. Les mer...

Get social

Følg med på sosiale medier:

Alt innhold på denne siden er orginalt innhold med opphavsrett tilhørende Forskerlinja på vågsbygd.

© 2021 Forskerlinja Vågsbygd Videregående | Versjon 1.0.4